Liisa Mudist

Kuvassa epätarkka valokuva naisesta.

Taiteilijan teokset ovat esillä Majakassa, Mylly-rakennuksen 6. kerroksessa.

Esittely

1.

Kun opiskelin taidekoulussa Tartossa, opettajamme antoi meille öljyvärituubeja joihin oli painettu teksti ”ОКСИД ХРОМА ЗЕЛЕНЫЙ”.

Synnyin 1990-luvun Virossa taidemaalariperheeseen, ja aloin maalata öljyväreillä hyvin nuorena. Muistan, kuinka pengoin pahvilaatikoista öljyvärituubeja, jotka oli päällystetty oudoilla kirjaimilla. Jotkut niistä olivat ruskeita, toiset taas keltaisia ja toiset punaisia. Mutta useimmiten, kun toivoin, että käteeni olisi osunut edes musta öljyväri, jouduin pettymään: ОКСИД ХРОМА ЗЕЛЕНЫЙ.

Koska en osaa venäjää, en ole koskaan oppinut värien nimiä. Minulla ei ole sanoja väreille.

2.

On vuosi 1989 Tallinnassa, Viron sosialistisessa neuvostotasavallassa, viisi vuotta ennen syntymääni. Äitini ja isäni ottavat valokuvia. Kolmessa valokuvassa on käytetty keskeissommittelua, ja koska kuvia ei ole tarkennettu kohteisiinsa, syntyy vaikutelma, että kameraa on pidelty epävakaissa käsissä. Vaikka valokuvat olivatkin muodostuneet yksinkertaisen mekaanisen prosessin seurauksena, vain nappia painamalla, olin häkeltynyt niiden kauneudesta. Maalasin kolmen kuukauden ajan jäljitelmiä niistä. Olen maalannut kuvia vanhemmistani monta kertaa aikaisemminkin ja luulen sen johtuvan siitä, että heissä henkilöityy ihminen, jolta joskus halusin näyttää.

3.

Vaikuttaisi siltä, että minuun on tarttunut Maalaus, ja minun on eristäydyttävä.

Näyttää siltä, että minun masuuni on tarttunut Maalaus ja minusta tuntuu että kasvoistani on valunut pois kaikki väri.

Koska hikoilin koko yön vihreää hikeä, minulle tuli vaikutelma että olisin vihdoin saanut Maalauksen.

Teos on toteutettu Viron kulttuurirahaston tuella.

Taitelijasta

Taiteilija Liisa Mudist on syntynyt vuonna 1994 Tallinnassa.

Lisätietoa

www.liisamudist.com