Katriina Haikala

Kuvassa taiteilija piirtää muotokuvaa vastapäätä istuvasta naisesta.

Social Portrait – Women Only, 2017–, Pitkäkestoinen performanssi, lyijykynä paperille

Taiteilijan teos on esillä Kaiku-galleriassa, Mylly-rakennuksen viidennessä kerroksessa.

Esittely

Olen vuodesta 2017 kiertänyt maailmalla piirtämässä muotokuvia naisista. Olemme istuneet taidemuseoissa vastakkain mallin kanssa ja katsoneet hiljaisuudessa toisiamme silmiin. Kuka tahansa paikalle saapunut henkilö ikään, etnisyyteen tai biologiseen sukupuoleen katsomatta on voinut istua mallikseni. Olen piirtänyt heistä jokaisesta kaksi muotokuvaa, joista toisen he ovat voineet valita itselleen ja toinen on jäänyt minulle osaksi muotokuvien kokoelmaani. Nyt toukokuussa 2023 kokoelmassani on 955 muotokuvaa.

Piirtäessäni katson vain henkilöä edessäni. En katso paperiin lainkaan. Silmäni seuraavat mallin ääriviivaa ja käteni tallentaa sen paperille. Haluan piirtää hänet ilman mieleni tuottamaa tulkintaa, ja antaa jokaiselle osallistujalle mahdollisuuden kokea tulleensa nähdyksi. Olen valinnut tämän metodin, jotta voin korostaa muotokuvauksen perinteeseen sisäänkirjattua näkyväksi tekemistä, sillä perinteisesti muotokuvien kautta kuvassa esitetty henkilö tehdään näkyväksi aikalaisilleen ja tuleville sukupolville.

Muotokuvien kautta taiteen historia kietoutuu osaksi vallan historiaa, ja vallalla on tunnetusti ollut hyvin homogeeniset kasvot. Voisiko vallan jakautumista ja sitä, miltä valta näyttää, tasapainottaa?

Piirrän naisia, koska taiteen historia on vallan historiaa.

Taiteilijasta

Taiteilija Katriina Haikala on syntynyt vuonna 1977 Kaarinassa.

Lisätietoa

www.katriinahaikala.com