Baran Caginli

Kuvassa leipiä, jotka on leivottu ihmisen kasvojen muotoisiksi.

2023, Sekatekniikka

Taiteilijan teos on esillä Kuva/Tila-galleriassa, Mylly-rakennuksen ensimmäisessä kerroksessa.

Esittely

Turkin johdossa oli 1980-luvulla tapahtuneen verisen vallankumouksen jälkeen sotilashallinto. Armeija esti parlamenttia kokoontumasta ja keskeytti kaikkien poliittisten puolueiden toiminnan. Sotilaat tunkeutuivat ihmisten koteihin, kouluihin ja yliopistoihin pyrkimyksenään tukahduttaa kaikki sotilashallintoa vastustavat järjestöt. Isäni, joka tuohon aikaan opiskeli lukiossa Istanbulissa, oli vasemmistolaisen nuorisojärjestön jäsen. Poliittisen aktiivisuutensa vuoksi isäni joutui sotilaspoliisien vangitsemaksi ja kiduttamaksi.

Kun isoisäni kuuli poikansa vangitsemisesta, hän matkusti kurdialueella sijaitsevasta Karsin kaupungista Istanbuliin tuodakseen poikansa takaisin kotiin. Isäni halusi ottaa paluumatkalle mukaan kokoelman marxilais-leniniläisiä kirjoja, ja isoisäni salli tämän, koska hänellä ei lukutaidottomana ollut käsitystä kirjojen sisällöstä. Kun isäni ja isoisäni olivat palanneet kotiin eräs kyläläinen varoitti isoisääni: nämä kirjat olivat kiellettyjä, ja jos joku löytäisi ne, koko perhe pidätettäisiin!

Isovanhempani yrittivät ratkaista ongelman polttamalla kirjat takassaan. Kirjoja oli kuitenkin niin paljon, että piipusta noussut jatkuva savu sai osan kyläläisistä epäilemään, että jotain tavallisuudesta poikkeavaa oli meneillään. Salatakseen kirjojen polttamisen isoäitini leipoi viikon ajan leipää aamusta iltaan ja lahjoitti ne sitten kylän väelle.

Leivon Leninin, Marxin ja Rosa Luxemburgin muotoisia leipiä isäni poltettujen kirjojen muistoksi. Tätä leipää jaetaan näyttelyvieraille galleriatilassa

Taiteilijasta

Taiteilija Baran Caginli on syntynyt vuonna 1990 Istanbulissa.

Lisätietoa

www.barancaginli.com