11.3–3.4.2022

Tracing Work

Piirros, Arttu Brummer opettaa, kuva Felix Forsmanin ohjaamasta filmistä. Forsman, Felix 1935–1936. Aalto-yliopiston arkisto.

Tracing Work -näyttelyssä työn ja työskentelemisen tematiikat kohtaavat monin tavoin. Teokset keskittyvät muun muassa taiteilijan usein näkymättömään työhön, toimeentuloon, työväenliikkeen historiaan, oman työn häviäväisyyteen ja säilyttämiseen. Useiden taideteosten parissa työskentely jatkuu läpi koko näyttelyn ajan teosten muovautuessa, kasvaessa, ollessa liikkeessä prosesseina.

Tracing Work johdattaa ajatuksiin taiteen synnyttämistä muistoista, taiteilijoiden työn ja tulosten jäljittämisestä, maailman hahmottamisesta ja ajankohtaisten asioiden merkille panemisesta. Trace kääntyy suomen kielelle paitsi passiivisena jälkenä, myös aktiivisena tekoon ja toimintaan viittavan sanana. Jäljittää ja seurata. Jälkiä, jäämiä, häivähdyksiä.

Tracing on jäljen jättämistä, merkkaamista ja merkitsemistä muistiin. Ennen kaikkea se on jo itsessään työtä, jota tällä näyttelyllä yritetään jäljittää. Työn ajatellaan usein olevan näkyvää ja tuloksellista. Suuri osa työstä on kuitenkin näkymätöntä, metatyötä sen eteen, että voisi työskennellä.

Näyttelyn rinnalla kulkee kysymys taidetyön ja tuotannon tekijyyteen liittyvistä seikoista. Taiteen tekemiseen liittyy yksinäisyys ja epävarmuus, ja taiteen tekeminen yhdessä edellyttää neuvottelua, valintoja ja arvojen punnitsemista.

Praxis-maisteriohjelman opiskelijoiden kuratoima näyttely pyrkii tarjoamaan näyttelykävijälle mainittuihin teemoihin liittyviä rooleja ja kokemisen tapoja. Teoksesta ja ajankohdasta riippuen hän voi olla katsoja, kokija, osallistuja tai lahjoittaa osan omasta kehostaan muotiksi kasvavaan teokseen. Osana näyttelyä järjestettävät esitykset, säilyttämisen tärkeyttä luotaava Taiteilijan arkistot -työpaja sekä näyttelyä varten tehdyt taidetyöläisten haastattelut avaavat jälkien seuraamiseen omanlaisiaan polkuja.

Taiteilijat

Yun-Chen Chang
Natalie Eliassen
Taina Hakala ja Taiteilijan arkistot -työpajan osallistujat
Domènec ja Jon Irigoyen
Anni Laukka
Klaus Maunuksela ja työryhmä

Kuraattorit

Näyttelyn ovat kuratoineet Praxis-maisteriohjelman opiskelijat Ida Enegren, Krister Gråhn, Jarkko Partanen, Joonas Pulkkinen ja Johanna Rojola.

Tapahtumat

Yun-Chen Chang: Still Changing: Landscape

Still Changing: Landscape -teoksen osana nähdään esitys näyttelyn jokaisena viikonloppuna. Esityksessä esiintyjän keho ja yleisö tulevat osaksi alati muuttuvaa installaatiota. Esitysaikojen ulkopuolella Installaatio on avoinna yleisölle koko näyttelyn ajan.

Esitykset:
Su 13.3 klo 14
La 19.3 klo 14
Su 27.3 klo 14
Su 3.4 klo 14

Ilmoittaudu osaksi Breastfall-teosta

Natalie Eliassenin Breastfall-teos kasvaa ja kehittyy läpi näyttelyn ajan. Voit lahjoittaa omat rintasi muotiksi kasvavaan vesiputoukseen. Kaikki sukupuolet sekä kaiken muotoiset ja kokoiset kehot ovat tervetulleita. Muotin tekeminen Natalien kanssa kestää kokonaisuudessaan noin 1,5 tuntia.

Lue lisää teoksesta ja ilmoittaudu mukaan tästä linkistä.

Jon Irigoyen: The Expedition to Kulttuuritalo - Tutkimusretki Kulttuuritalolle ti 15.3. klo 14

Taiteilija Jon Irigoyen järjestää performatiivisen vierailun Kulttuuritalolle, laajentaen näyttelyssä esillä olevan Rakentajan käsi -installaation kontekstin galleriasta teoksen tutkimuskohteeseen paikan päälle. Irigoyen haluaa tarjota osallistujille mahdollisuuden kokea teos aidossa ympäristössään. Opastus on kaikille avoin ja ilmainen. Kieli englanti, mutta tulkkaus suomeksi mahdollinen. Tapaaminen Kulttuuritalolla tiistaina 15.3.2022 kello 14, osoite Sturenkatu 4, Helsinki.

Apuraha ja tunteet

Dramaturgi Klaus Maunukselan näytelmä Apuraha ja tunteet esitetään lukudraamana 1.4. klo 18. Kotimaisen näytelmän festivaalilla marraskuussa 2021 Teatteri Jurkassa ensiesitetty näytelmä tuo nimensä mukaisesti esille apurahajärjestelmän merkitystä taiteilijan toimeentulolle ja ammatilliselle itsetunnolle. Näytelmä pohjautuu Maunukselan taiteilijoille ja tutkijoille teettämään kyselyyn. Lukudraaman on ohjannut Sini Pesonen ja esiintyjinä toimivat Juho Keränen, Kaisa Leppänen, Hanna-Kaisa Tiainen ja Pietu Wikström.

Lukudraaman jälkeen järjestetään näytelmän teemoihin liittyvä paneelikeskustelu, johon osallistuvat Maunukselan lisäksi taiteilija-tutkija Minna Heikinaho sekä kuvataiteilija Minna Henriksson.

Taiteilijan arkistot -työpaja

Taiteilijan arkistot -työpajaa luotsaavat taiteilija Taina Hakala Feministinen sarjakuvatoiminta -verkostosta sekä Ida Enegren ja Johanna Rojola Kuvataideakatemian Praxis-maisteriohjelmasta. Työpaja kokoontuu näyttelyn aikana kolme kertaa. Kertyvästä tiedosta kootaan julkaisu, joka tulee saataville näyttelyyn. Julkaisun on tarkoitus toimia yleishyödyllisenä työkalupakkina taiteilijan pohtiessa työnsä arkistointia.

Työpajassa pohdimme yhdessä omien tai oman yhteisön materiaalien järjestämistä, säilyttämistä ja luokittelua. Se on yksi keskustelunavaus, kokoontuminen asian äärellä.

Työpajaan oli avoin haku helmikuussa. Haku oli suunnattu taiteilijoille ja muille henkilöille, jotka ovat olleet mukana taiteilijaryhmässä tai vapaamuotoisessa yhteiskunnallisessa toiminnassa.

Kuva/Tila & Tasku

Sörnäisten rantatie 19

00530 Helsinki

Avoinna ti–su klo 11–18