26.1–25.2.2024

Kynsiä ja kytköksiä – kaikki maailman aistittava

Kynsiä ja kytköksiä on ylenpalttinen kattaus, joka tuo esiin taiteellisen tutkimuksen arvokkaimpia puolia: teoksia ja taiteen tekemistä. Se on ensimmäinen täysimittainen taiteellisen tutkimuksen näyttely Kuvataideakatemiassa. Mukana näyttelyssä on 34 taiteilija-tutkijaa tai työryhmää, mukaan lukien tohtoriopiskelijoita, tutkijatohtoreita sekä alumneja Kuvataideakatemiasta ja Taideyliopistosta. Näyttelyn ovat kuratoineet Denise Ziegler, Maiju Loukola, Haidi Motola ja Mika Elo.

Näyttely muuntuu osin viikosta toiseen. Se koostuu ehdotuksista, jotka asuttavat näyttelytilaa pysyvämmin, sekä teoksista ja eleistä, jotka nostetaan huomion keskipisteeksi lyhyeksi aikaa osana näyttelyn tapahtumaviikkoa. Installaatiot, äänet, maalaukset, videot, performanssit, interventiot, harjoitteet, otteet, työpajat, veistokset ja esitykset saavat mahdollisuuden näyttää kyntensä ja ehdottaa uusia tapoja kytkeytyä.

Kynsiä ja kytköksiä on taiteellisen tutkimuksen foorumi, joka kutsuu vierailijat kokemaan jotakin taiteellisesta tutkimuksesta sen kotikentällä. Täällä kokeelliset järjestelyt, tutkimuseleet, prosessit ja teokset esittelevät tiedollisia käänteitään omalakisessa, mutta moniarvoisessa ja anteliaassa kokoonpanossa.

Kynsiä ja kytköksiä on uusien kohtaamisten, kollegiaalisen dialogin ja vertaisoppimisen paikka. Tervetuloa ihmettelemään, pohtimaan ja keskustelemaan – asioiden seassa!

Näyttelyn osallistujat

Ajauksia-ryhmä, Jan-Erik Andersson, työryhmä Ari Björn, Outi Autti, Alix Varnajot, Thora Herrmann & Albina Pashkevich, Mireia c. Saladrigues, Matthew Cowan, Jack Faber, Miklos Gáal, Siiri Haarla, Henna-Riikka Halonen, Mari Helisevä-Miyamoto, Heidi Hänninen / KAS!-kollektiivi, Iiris Kaarlehto & Klaus Maunuksela, Kiiveri & Euro, Anni Laakso, Santtu Laine, Veli Lehtovaara, Nina Liebenberg, Lauri Lähteenmäki & Maarit Laihonen, Zagros Manuchar, Heini Nieminen, Tuula Närhinen, Ilya Orlov, Simo Ripatti, Jaakko Ruuska, Elina Saloranta, Mia Seppälä, SubaruSisters, Katja Syrjä, to kosie, Katja Tukiainen, Timo Tähkänen, Hanna Vahvaselkä, Rut Karin Zettergren

Tapahtumat

Näyttelyn avajaiset torstaina 25.1.2024 klo 17–19.

Tapahtumaviikko 30.1.–4.2. Katso koko ohjelma uniarts.fi:stä.

Tapahtumaviikolla huomion keskipisteeksi nousee päivittäin vaihtuva kattaus tutkimuksellisia eleitä, puhetta ja harjoitteita. Ohjelmassa on esityksiä, teoksiin ja tekeillä oleviin tutkimuksiin liittyviä moderoituja keskusteluja, luento-esityksiä, lukemista teoksen äärellä sekä kaksi työpajaa, joista ensimmäinen keskittyy aistien voimaan ja toinen vaihtoehtoiseen tapaan muodostaa näyttelykokemus. Tervetuloa kokemaan tätä kaikkea!

Keskustelu ja ääniperformanssi 20.2. klo 16

Mari Helisevä-Miyamoto kertoo Remote Sensing -teoksestaan ja työskentelystään tiistaina 20.2. klo 16 alkaen. Keskustelun jälkeen Esa Ruoho/Lackluster esittää improvisoidun ambient-ääniperformanssin näyttelyn vaikutelmien ja vaikutusten pohjalta.

Näyttelypaikat

Kuva/Tila, Myllyn portaikko, Myllytori (2. krs) ja Myllyn 2. kerros.

Julkaisu

Näyttelykatalogi on luettavissa Taideyliopiston julkaisuarkisto Tajussa.

Lisätietoa

Lue näyttelyn kuraattorien haastattelu tästä linkistä.

Kuva/Tila

Sörnäisten rantatie 19

00530 Helsinki

Ti–su 11–18