4.5–2.6.2024

Kuvan Kevät 2024

Kuvan Kevät on vuosittain toistuva opinnäytenäyttely, johon osallistuu kuvataiteen maisterin tutkintoa viimeisteleviä taiteilijoita Taideyliopiston Kuvataideakatemian neljältä opetusalueelta: maalaus, kuvanveisto, taidegrafiikka ja tila-aikataiteet.

Kuvan Keväässä 2024 nähdään teoksia 51 valmistuvalta opiskelijalta. Näyttely levittäytyy Kuva/Tila-galleriaan sekä Mylly-rakennuksen muihin kerroksiin ja ulkotiloihin kampuksen lähiympäristöön: Väinö Tannerin kentän ja Teatterikorkeakoulun väliin sijoittuva valtava, kaupunkitilaa läpileikkaava kuoppa luo poikkeuksellisen näyttelytilan maataiteelle, installaatioille ja esityksille.

Teokset on sijoitettu galleriatiloihin keskustelemaan toistensa kanssa, muodostaen samalla temaattisia kokonaisuuksia. Katsoja kuljetetaan läpi abstraktin kuvallisen ilmaisun, tieteen, taiteen ja teknologian leikkauskohtiin, muistojen ja traumojen läpi kohti spekulatiivista tulevaisuutta, lajien välisiä kohtaamisia sekä lopulta lämminhenkisen humanismin äärelle.

Näyttelyn vastuuopettajana toimii tänä vuonna lehtori ja kuvataiteilija Tuomo Rainio. Hän on toiminut Kuvataideakatemiassa taiteen ja teknologian opetuksesta vastaavana lehtorina vuodesta 2017 alkaen. Hänen työnsä lähtökohta on ajatus taiteesta dialogina – moniäänisenä keskusteluna, joka tapahtuu niin tekijöiden kuin teosten, tilojen ja yleisöjen välillä.

Tapahtumat

Näyttelyn aikana järjestetään performansseja, teosesittelyitä ja opastettuja kierroksia. Tapahtumapäivänä lauantaina 18.5. performansseja nähdään erityisen paljon – tervetuloa mukaan! Tapahtumat eivät vaadi ennakkoilmoittautumista ja niihin on vapaa pääsy.

Yleisöavajaiset perjantaina 3.5. klo 17–21.

Opastetut kierrokset

Keskiviikko 15.5. klo 16–17
Kuraattori ja vastuuopettaja Tuomo Rainion opastettu kierros osana Kallio Kukkii -festivaalia. Lähtö Myllyn ala-aulasta.

Torstai 30.5. klo 14–15
Kuraattori ja vastuuopettaja Tuomo Rainion opastettu kierros. Lähtö Myllyn ala-aulasta.

Soyoung Christina Chung: Actuality (VR-performanssi)

Lauantaina 18.5. klo 11–18
Sunnuntaina 19.5. klo 11–18
Huom! Performanssin ajankohta on muuttunut.

Kolmipäiväinen performanssi näyttelyn aukioloaikoina Myllyn toisessa kerroksessa portaikon edessä. Esitys on englanniksi.

Soyoung Christina Chung pelaa VRChat-peliä Quest 3 -laitteella, ja tämä livestriimataan esitystä varten. Taiteilija kommunikoi virtuaalitodellisuudessa internetin käyttäjien kanssa. Ruudun vieressä on kirjoitustaulu, jolle hän kirjaa kaikki yhteydet, joita hän luo ihmisten kanssa virtuaalitodellisuudessa. Yleisö voi katsoa ja kuunnella kuulokkeilla. Tilassa on tuoli, sänky sekä vesipullo, jotta esiintyjä voi nukkua ja istua esityksen aikana.

A. Hunt & työryhmä: Kestollinen esitystaideteos

Avajaispäivänä perjantaina 3.5. klo 19
Lauantaina 11.5. klo 14
Lauantaina 18.5. klo 14
Lauantaina 25.5. klo 14

Kesto noin 1,5-2 tuntia.

A. Hunt sekä työryhmän jäsenet Tina Jeranko ja Artturi Nokelainen esittävät kestollisen esitystaideteoksen kuopassa rakennustyömaan aitojen lähellä.

Esitykset liittyvät A. Huntin Kuvan Kevät -näyttelyssä esillä oleviin veistoksiin. Kestollisissa esityksissä käsitellään sitä, kuinka esineiden perimmäinen olemus on funktion ja käsitteen välillä. Esiintyjät neuvottelevat teosten kautta toistensa välisiä tilallisia asetelmia käyttäen peruselementtejä, kuten kokoamista, purkamista, työntämistä, nojaamista sekä painon siirtoja pureutuakseen kysymykseen siitä, kuinka “yhdessäolemme”.

Kaikki esitykset ovat luonteeltaan kestollisia, eli katsojat voivat tulla ja mennä oman mielensä mukaan.

Hanna Kytö esittelee teoksensa

Lauantaina 18.5. klo 13 (suomeksi) ja klo 16 (suomeksi tai englanniksi)

Hanna Kytö kertoo maalaustensa taustoista ja tarinankerronnan merkityksestä työskentelylleen. Esittelyn kesto noin 30 minuuttia. Kokoontuminen Mylly-rakennuksen aulassa, josta taiteilija johdattaa yleisön näyttelytilaan.

Priss Niinikoski: Sonic mediations

Avajaispäivänä perjantaina 3.5. klo 17
Lauantaina 18.5. klo 15

Valkoisessa salissa Myllyn 1. kerroksessa. Kesto noin 20 minuuttia.

Miten laitteet mittaavat ja välittävät informaatiota materiaalien ja rakenteiden kautta? Kuinka keho sijoittuu niiden välille? Sonic mediations on ääni-installaatio ja performanssi, jossa tekstiilien toimijuutta aktivoi kehon suuntaus tilassa. Kehon asettuessa järjestelmään syntyy arvaamattomia muuttujia tarkkuuden ja epätarkkuuden välille. Se toimii järjestelmän kanssa epävakaana, välittäen ilman yhteistä kieltä, neuvotellen tilan kanssa äänen ja läsnäolon kautta.

Poikkeavat aukioloajat

Näyttely on suljettu helatorstaina 9.5.

Kävijäkysely

Kävitkö näyttelyssä? Anna meille palautetta tämän lomakkeen kautta.

Kerroskartat

Kuva/Tila

Sörnäisten rantatie 19

00530 Helsinki

Ti–su 11–18