1.12–14.1.2024

Hommage à Lauri Anttila

175-juhlavuotena kunnioitamme Kuvataideakatemian pitkäaikaisen rehtorin ja professorin Lauri Anttilan (1938–2022) elämäntyötä taiteen opettajana.

Lauri Anttila oli taiteellisen tutkimuksen edelläkävijä, taiteen ja taiteilijakoulutuksen uudistaja ja arvostettu ja pidetty opettaja.

Hommage oli yksi Anttilan työskentelymetodeista – tämä näyttely on kunnianosoitus Lauri Anttilalle itselleen. Hän viittasi teoksissaan usein nykyhetkessä vaikuttavaan menneen ajan perintöön. Näyttelyssä käännetään katse Anttilan työn vaikutukseen nuorempien taiteilijasukupolvien työssä. Näyttelyyn on kutsuttu Anttilan oppilaita eri vuosikymmeniltä ja edelleen hänen taiteensa henkeä jatkavia taiteilijoita.

Näyttelyn ovat koonneet Taideyliopiston Kuvataideakatemian dekaani Hanna Johansson ja taidehistorian ja -teorian professori Riikka Stewen.

Poikkeukset aukioloon: Näyttely on suljettu itsenäisyyspäivänä 6.12. sekä 22.12.23–5.1.24.

Taiteilijat

Lauri Anttila, Lauri Astala, Euro & Kiiveri, Shoji Kato, Petri Kaverma, Jussi Kivi, Tuomas A. Laitinen, Minna Långström, Tuula Närhinen, Marjatta Oja, Katarina Reuter, Leena Saarinen, Jyrki Siukonen, Markus Tuormaa, Elina Vainio, Milja Viita, Marko Vuokola

Tapahtumat

Minna Långström: Mars kuvien takaa ti 9.1. klo 15

Minna Långströmin teos Mars kuvien takaa elokuvanäytöksenä tiistaina 9.1. klo 15:00. Myllyn 2.krs, Screening-tila. Kesto 55 min. Vapaa pääsy.

Kuraattorin kierros ti 9.1. klo 16

Dekaani Hanna Johansson kertoo näyttelyn teemoista ja teoksista. FT, taidehistorioitsija Hanna Johansson on perehtynyt Lauri Anttilan taiteeseen mm. väitöstutkimuksessaan. Suomeksi. Vapaa pääsy.

Yleisöopastus ke 10.1. klo 16

Tule kuulemaan näyttelyn teemoista ja teoksista yleisöopastukselle. Kierroksen pitää Kuvataideakatemian opiskelija Henriikka Reitala. Suomeksi. Vapaa pääsy.

Keskustelutilaisuus ke 10.1. klo 17

Keskustelutilaisuus näyttelyn taiteilijoiden kanssa näyttelyn kuraattoreiden Hanna Johanssonin ja Riikka Stewenin johdolla 10.1. klo 17:00.

Lisätietoa

Lue Milja Viidan ja Tuula Närhisen haastattelu näyttelyyn liittyen tästä linkistä.

Kuva/Tila & Tasku

Sörnäisten rantatie 19

00530 Helsinki

Avoinna ti–su klo 11–18