3.12–30.1.2022

Ebb and flow

Ebb and flow -näyttelyn taiteilijoiden teokset rakentuvat Taideyliopiston uudisrakennuksen tiloissa vaikuttavien tapahtumien, ajallisuuksien ja jännitteiden tarkkailusta. Teokset muodostavat suhteita erilaisiin kehollisiin, materiaalisiin, inhimillisiin tai muihin kuin inhimillisiin prosesseihin, joilla ei välttämättä ole päämäärää. Näyttelykokonaisuus pyrkii luomaan tunnustelevia tiloja havainnoille ja teosten äärellä olemiselle.

Taideyliopiston uudella Sörnäisten kampuksella toimii kaksi akatemiaa: Kuvataideakatemia ja Teatterikorkeakoulu, mikä näkyy myös avajaisnäyttelyn taiteilijakokoonpanossa. Näyttelyn taustalla vaikuttaa myös ajatus siitä, mitä mahdollisuuksia akatemioiden lähentyminen yhteisellä kampuksella voi avata taiteen julkiselle esittämiselle.

Näyttelyn taiteilijat

Avajaisnäyttelyyn osallistuu opiskelijoita, väitöstutkijoita ja post-doc-tutkijoita Taideyliopiston Kuvataideakatemiasta ja Teatterikorkeakoulusta. Ebb and flow -kokonaisuus on kehittynyt näyttelyn kuraattorin ja taiteilijoiden keskusteluista vuoden 2021 aikana. Näyttelyssä koettavat teokset ovat rakentuneet ja löytäneet paikkansa tilasta tämän jaetun aistimisen ja vaikuttumisen myötä.

Näyttelyn kuraattori

Riikka Thitz on Praxis-maisteriohjelmassa opintojaan viimeistelevä nykyesityksen ja -taiteen kuraattori. Hän on kiinnostunut dramaturgiasta kuratoinnin työkaluna sekä erityisesti maisemadramaturgian käsitteestä. Hänellä on aiempi monitieteinen Master of Arts -tutkinto Rijksuniversiteit Groningenista (NL) ja Göttingenin Georg-August-yliopistosta (DE). Riikka Thitz on työskennellyt laaja-alaisesti erilaisissa taidealan tuotanto- ja välittäjäportaan tehtävissä. Vuosina 2021–2023 hän kuuluu Helsingin kaupunginteatterin uuden Nykyesityksen näyttämön kuraattoriryhmään. Näyttelyn kuraattorin valitsi Kuvataideakatemian näyttelytoiminnan jaos näyttelyehdotusten perusteella, joita jaos pyysi neljältä Praxis-maisteriohjelman opiskelijalta tai alumnilta.

Vuodenvaihteen poikkeukselliset aukioloajat

Näyttely on kiinni 20.12.21-3.1.22 ja 6.1.2022.

Kuva/Tila & Tasku

Sörnäisten rantatie 19

00530 Helsinki

Avoinna ti–su klo 11–18