19.2–7.3.2021

Aura Kotkavirta, Emilia Tanner

Koronapandemian vuoksi rajoitamme näyttelyiden kävijämäärää enintään 5 henkilöön samanaikaisesti.

Aura Kotkavirta: The Lick of Paint

Elän elämääni kahden melko eriluonteisen koiran kanssa. Toinen koirista on pidättyväinen ja suhtautuu epäilevästi lähes kaikkeen ympärillä tapahtuvaan. Toinen taas on sosiaalinen, nopea liikkeissään ja vaikuttaa olevan aina hyvällä tuulella. Syystä tai toisesta se osoittaa kiintymystään lipomalla kielellään aina, kun siihen aukeaa tilaisuus.

Koira lähestyy kielellään jokaista kokoon tai lajiin katsomatta. Koiran tarkoitusperät ovat selvästi hyvät ja siksi tapaan puuttuminen tuntuisi epäreilulta, jopa julmalta. Olen huomaamattani oppinut erilaisia väistöliikkeitä välttyäkseni koiran tahmaisilta hellyydenosoituksista.

Teokseni “A lick of paint” on kokonaisuus, jonka olen toteuttanut yhteistyössä kolmen koiran kanssa. Maalasin myrkyttömällä, mieluisan makuisella värillä ja annoin koirien jättää omat jälkensä teoksen osiin. Työskentely tallensi jokaisen tekijän yksilöllisen tyylin ja rytmin. Näen lopputulokset eräänlaisina toimintamaalauksina.

Taiteilijasta

Aura Kotkavirta (s.1982) viimeistelee opintojaan Taideyliopiston Kuvataideakatemiassa. Esillä oleva teoskokonaisuus on toinen osa hänen maisterityötään, ensimmäinen osa nähtiin Kuvan Keväässä 2020. Kotkavirta valmistuu taidegrafiikan opetusalueelta, mutta valitsee työskentelyynsä sen välineen, joka tuntuu teoksen kannalta loogiselta ja tärkeältä.

Toistuvia piirteitä Kotkavirran töissä ovat paikkasidonnaisuus, dokumentaarisuus ja ajallisuuden käsittely. Työskentely saa yleensä alkunsa pienestä huomioista, joka liittyy ympäristön tapahtumaan tai ilmiöön. Pienestä yksityiskohdasta muodostuu pitkäjänteisen työskentelyn kautta kokonaisuus.

Instagram: @kotkavirta

Emilia Tanner: Elsewhere

Näen valon muuttuvan, katoavan ja palaavan. Kun avaan silmäni kaikki ympärilläni näyttää toiselta. Muutokset ovat välillä niin huomaamattomia, että tuskin havaitsen niitä. Mitä kauemmin katson, sitä enemmän näkemäni on poissa.

Valonsäde on matkannut kahdeksan minuuttia avaruuden läpi löytäen maapallon, läpäisten nyt ikkunalasin ja täyttäen lopulta huoneeni. Valo on löytänyt tiensä luokseni ja löytää yhä uudestaan. Unohdan usein. Aurinko ei nouse, aurinko ei laske. Aurinko pysyy paikoillaan.

Elsewhere-näyttely koostuu paperille tehdyistä teoksista, installaatiosta ja videoteoksesta. Näyttely on maisterin opinnäytteen toinen osa.

Taiteilijasta

Emilia Tanner (s.1990) on Helsingissä asuva ja työskentelevä kuvataiteilija. Tanner valmistui kuvataiteen kandidaatiksi taidegrafiikan opetusalueelta 2018 ja viimeistelee parhaillaan maisterin opintojaan.

Hän on pitänyt näyttelyitä niin Suomessa kuin ulkomaillakin, viimeisimpinä ryhmänäyttely Kirjasto/Library Galleria Forum Boxissa sekä yhteisnäyttely Tottorissa, Japanissa. Hän työskentelee laaja-alaisesti eri menetelmien ja tekniikoiden kanssa käyttäen usein paperia materiaalina tallentaakseen ja tutkiakseen eri prosesseja työskentelyssään.

www.emiliatanner.com

Project Room

Lönnrotinkatu 35

00180, Helsinki

Avoinna ti–su klo 11–18